Jako pierwsza naturalnie różowa czekolada została wyprodukowana w Szwajcarii przez firmę Barry Callebaut. Kolor nadają jej różowe ziarna kakaowca. Smak jest nietypowy jak dla czekolady, bo owocowo-śmietankowy. To prawdziwy przełom w świecie czekolady od przeszło 80 lat.

Znane nam są trzy rodzaje czekolady: biała, mleczna i gorzka. Nad różową szwajcarscy mistrzowie w laboratorium pracowali lata, wcześniej barwili swoje czekolady, aby nadać im takiego koloru. Ziarno kakaowca z natury ma różową barwę, niestety zmienia ją podczas fermentacji i prażenia, któremu jest poddawane. Po obróbce proszek kakaowy zawsze staje się brązowy. Dlatego firma Barry Callebaut zleciła badania nad opracowaniem technologii, która pozwoli zachować, piękny różowy kolor. I udało się!

Nasz dostawca czekolady ma już w sprzedaży różowe cudo, jeżeli jesteście ciekawi jak smakuje to zapraszamy na zakupy.