Miody pitne

Wyświetlanie wszystkich wyników: 6

Miód pitny trójniak 750ml “Cognac”

Miód pitny trójniak 750ml

Miód pitny trójniak 750ml "Cognac"

leżakowany w beczce dębowej

89 zł

Szczegóły

Miód pitny trójniak 750ml “Malina”

Miód pitny trójniak 750ml

Miód pitny trójniak 750ml "Malina"

59 zł

Szczegóły

Miód pitny trójniak 750ml “Morela”

Miód pitny trójniak 750ml

Miód pitny trójniak 750ml "Morela"

59 zł

Szczegóły

Miód pitny trójniak 750ml “Śliwka”

Miód pitny trójniak 750ml

Miód pitny trójniak 750ml "Śliwka"

59 zł

Szczegóły

Miód pitny trójniak 750ml “Whisky”

Miód pitny trójniak 750ml

Miód pitny trójniak 750ml "Whisky"

leżakowany w beczce dębowej

89 zł

Szczegóły

Miód pitny trójniak 750ml “Ziołowy”

Miód pitny trójniak 750ml

Miód pitny trójniak 750ml "Ziołowy"

59 zł

Szczegóły

Miód pitny to tradycyjny napój alkoholowy powstały w wyniku fermentacji brzeczki miodu pszczelego, najczęściej lipowego. Wyrabiany i spożywany od średniowiecza m.in. w Polsce i na Litwie. Miód pitny sycono już w czasach starożytnych. Jako popularny w Polsce napój wspominany jest w źródłach średniowiecznych. W państwie Piastów brakowało wina, które zastępowano łatwiej dostępnymi trunkami: piwem i miodem pitnym. Wenecki dyplomata Ambrogio Contarini zanotował o zwyczajach Polaków: „Nie mając wina robią pewien napój z miodu, który upija ludzi znacznie bardziej niż wino”. Sycony miód cieszył się dużą renomą, pijano go rzadko, najczęściej przy okazji ważnych uroczystości takich jak wesele. Był to trunek luksusowy i kosztowny. Wyżej od innych ceniono miód przechowywany w dębowych beczkach, zwany dębniakiem, wspomniany m.in. przez Mickiewicza w Panu Tadeuszu (ks. VIII, w. 793). Jednak już w XVI wieku każdy zamożniejszy ziemianin sycił własne miody. Jak pisał w Oekonomice Jakub Haur: „Ten trunek między innemi jest niepośledni gdy będzie dobrze uwarzony, wystały i klarowny (…) nie tak głowie i żołądkowi szkodzi, owszem posilny, człowieka syci i zdrowie utwierdza miernie zażywany”.